Kvalifikovani elektronski sertifikat na ličnoj karti

Ukoliko već nemate kvalifikovani elektronski sertifikat savetujemo vam da nabavite jedan. Postoje razni izdavaoci elektronskih sertifikata ali ovde govorimo o jedinom koji je potpuno besplatan: kvalifikovani elektronski sertifikat na ličnoj karti.

Sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom možete:

 • elektronski potpisivati dokumenta;
 • elektronski registrovati preduzetničku radnju ili jednočlani doo;
 • elektronski proveriti uplatu doprinosa na portalu Croso;
 • pristupiti portalu ePorezi i proveriti da li nešto dugujete Poreskoj upravi;
 • pristupiti portalu lpa.gov.rs i elektronski podneti poresku prijavu za porez na imovinu;
 • potpisati finansijske izveštaje na APR-u (ali verovatno već imate elektronski sertifikat ako treba da potpisujete finansijske izveštaje).

Spisak stvari koje možete da obavite “iz fotelje” sa kvalifikovanim sertifikatom se stalno uvećava.

Čitač LK

Pre nego što nastavimo da napomenem sledeće: da biste koristili elektronski sertifikat morate da imate, tj. da kupite, čitač lične karte, najjeftiniji košta oko 1.300 dinara i završava posao.

Lična karta sa čipom

Da biste dobili elektronski sertifikat na ličnoj karti potrebno je da imate ličnu kartu sa čipom, tj. biometrijsku LK. Uz tu ličnu kartu dobili ste jedan papirić na kome se nalazi PIN KOD, koji ste verovatno stavili ko zna gde jer vam u tom trenutku nije bio potreban.

Sa ličnom kartom i pin kodom (ukoliko ga imate) odete u MUP u kome ste i izvadili ličnu kartu – bukvalno na isti šalter i kažete da želite kvalifikovani elektronski sertifikat, ili elektronski potpis. Date ličnu kartu – ona teta tamo nešto isklikće na računaru i vi imate kvalifikovani elektronski sertifikat. Cela procedura traje bukvalno 5 minuta, ne računam čekanje u redu :). Ako nemate pin kod, izdaće vam novi i rešen problem. Ovaj sertifikat vam traje 3 godine, i nakon toga samo odete ponovo da ga produžite.

Šta dalje?

Da bi elektronski sertifikat koji vam je teta u MUP-u dodelila radio potrebno je da na vašem računaru instalirate odgovarajuće drajvere sa sajta MUP-a, koji se nalaze na OVOM LINKU.

Prvo pročitajte sve što piše na stranici MUP-a za instalaciju softvera. Videćete da pre instalacije bilo čega morate da proverite:

 • prvo DATUM kada vam je izdata lična karta, to piše na samoj LK
 • zatim podešavanja na vašem računaru, tj. da li je računar 64-bitni ili 32-bitni. To gledate ovde: na dekstopu imate malu ikonicu My computer ili This PC ovako izgleda:
 • desni klik mišem na tu ikonicu i odaberete Properties i tu u delu System type vidite da li je 64-bitni ili 32-bitni računar.
 • Kod mene videte da je 64-bitni – znači ti drajveri mi trebaju.
Properites
System type
Redosled instalacije

Kada ste sve to proverili, instalaciju vršite sledećim redosledom: (ja ću navesti sve za 64-bitne računare i LK izdatu posle 18.08.2014. godine):

 • Visual C++ 64-bitni;
 • Čelik+ 64-bitni;
 • TrustEdgeID_NOVO, za 64-bitne sisteme;

U suštini TrustEdge vam je bitan za funkcionisanje sertifikata, dok aplikacija Čelik služi za čitanje – pregled LK, a visual c++ služi za funkcionisanje Čelik aplikacije.

Instalacija sertifikata

Kada završite sve ove instalacije idete dalje na OVAJ LINK. Ovde imate 5 sertifikata koje je potrebno redom instalirati. Bukvalno samo pratite uputstvo. Ovi sertifikati su vam potrebni da biste mogli elektronski da potpisujete dokumenta.

Sertifikati MUP

Nakon završenih svih instalacija restartujte računar i sve bi trebalo da radi. Još ću vam pokazati gde se nalazi sve što ste instalirali, jer će vam to možda trebati kao putanja za elektronski potpis ako nešto potpisujete preko interneta.

Idete u My computer; pa Windows (C:); zatim Program Files; i tu imate folder TrustEdgeID, tu je smešten elektronski potpis, koji radi, naravno, samo kada stavite LK u čitač.

I na kraju napominjem da ovaj tekst pišem samo na osnovu ličnog iskustva u vezi sa instalacijom drajvera za Ličnu kartu. Nisam programer; već knjigovođa i u toku rada se puno susrećem sa sertifikatima lične karte. Stoga tekstom želim da vam pomognem ukoliko se prvi put susrećete sa elektronskim sertifikatom. Slobodno pišite u komentarima, pitajte ako negde “zaškripi”.

13 Comments

Leave a Reply

five × three =