Freelancer u Srbiji sa aspekta poreza?

Svesni ste da za svaki oblik rada morate da platite neki porez državi, tako je i za freelancing poslove. U ovom postu ću akcenat staviti na freelancere koji otpočinju sa poslovanjem, jer pretpostavljam da su oni iskusni već rešili dilemu  😉 . Takodje, ovde govorimo o freelancing poslovima koje obavljate za inostrane klijente npr. preko platformi kao što su Upwork, Freelancer i druge. Što znači da prihod primate iz inostranstva.

Još jedna napomena ako u startu imate dilemu: sa aspekta poreza potpuno je nebitno kako vam inostrani klijent vrši plaćanje: da li direktno na devizni račun, ili na PayPall ili Payoneer, pa vi posle taj novac skidate na devizni račun. To definišete sa klijentom onako kako vam najviše odgovara.

Sa aspekta države Srbije, bitna činjenica je da ste vi obavili neki rad, primili novac iz inostranstva, i da na taj novac morate da platite porez, a sada ćemo videti i kako.

Prilikom otpočinjanja posla imate

tri opcije na raspolaganju:
  1. Plaćanje poreza po odbitku na svaki pojedinačno primljeni prihod iz inostranstva;
  2. Registrovanje preduzetničke radnje i paušalno oporezivanje;
  3. Registrovanje preduzetničke radnje i oporezivanje dobitka;
Opcija 1 Plaćanje poreza po odbitku

Ovo podrazumeva da posao obavljate kao fizičko lice. Nema nikakve registracije u Srbiji. Jednostavno odete na Upwork nadjete klijeta i počnete da radite. I da to je potpuno legalno.

Onog trenutka kada dobijete novac od klijenta imate 30 dana da popunite i podnesete poresku prijavu PP OPO i platite porez državi kao fizičko lice. I to radite svaki put kada dobijete uplatu iz inostranstva. Ako imate puno manjih uplata ovo može biti zamoran posao. Ali ako imate jednu uplatu mesečno, i još nemate neke stabilne prihode iz inostranstva, ovo nije loša opcija.

Ali, ovo je:

NAJSKUPLJI VID OPOREZIVANJA!

Odnosno, na pojedinačnu sumu koju primite iz inostranstva država vam uzima sve poreze i doprinose kao na zaradu. Tačan iznos poreza koji plaćate zavisi od ugovora koji imate sklopljen sa stranim klijentom, pa negde plaćate manje, negde više poreza. Ali, okvirno na primljeni iznos od 100.000 dinara, državi morate da date oko 50.000 dinara, znači pola.

Opcija 2 Paušalno oporezivanje

Prvo morate da registrujete preduzetničku radnju u APR-u – Agenciji za privredne registre, tu odabirate opciju da želite paušalno da se oporezujete. Više o registraciji pročitajte OVDE. To znači da vam Poreska uprava pošalje Rešenje o paušalnom oporezivanju na adresu sedišta radnje, po kome vi svakog meseca plaćate fiksan iznos poreza i doprinosa. Te poreze i doprinose plaćate odmah, odnosno oni počinju da teku od prvog dana registracije preduzetnika. Da li vi ostvarujete neki prihod ili ne, to Poresku upravu ne zanima, OBAVEZE morate da plaćate.

Računajte da mesečne obaveze po Rešenju neće biti ispod 18.000 dinara. Visina obaveza zavisi od mesta u kome registrujete radnju, u unutrašnjosti je to oko 18.000 do 25.000 dinara. U Beogradu: 30.000 dinara pa naviše. Ukoliko smatrate da ćete svakog meseca sigurno zaraditi više od ovog iznosa, paušalac je dobra opcija.

Opcija 3 Oporezivanje dobitka

U ovom slučaju takođe registrujete preduzetničku radnju. Ista je

procedura kod APR-a. Međutim, ovde ste takozvani preduzetnik knjigaš. To znači da vodite poslovne knjige – morate imati knjigovođu.

U prvoj godini nakon poslovanja vi predviđate dobitak, i na njega plaćate tzv. akontaciju poreza i doprinosa. Znači i ovde obaveze počinju da teku od prvog dana osnivanja preduzetnika. Minimalni iznos, ako upišete da nećete ostvariti dobit, je oko 11.000 dinara. Dodajte još trošak knjigovodje i to su vam fiksni mesečni troškovi. Već sam pisala o dilemi da li vam se isplati da budete preduzetnik paušalac ili knjigaš, suština je da to najviše zavisi od prihoda, koje planirate ili znate da ćete ostvariti, u datoj godini poslovanja.

Podopcija – bez plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja

Do kraja 2020. godine, postoji još jedna dobra opija za preduzetnike u osnivanju, ali morate biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje najmanje 6 meseci pre otvaranja preduzetničke radnje. Ova opcija podrazumeva da u prvoj godini poslovanja ne plaćate nikakav porez, niti doprinose – to za vas plaća država. Ukoliko ste zainteresovani za ovu opciju pročitajte post na temu poreskih olakšica posle 01.01.2019. godine.

25 Comments